El govern local va crear fa una dècada un sistema innovador i revolucionari per tal de formular i fer el seguiment del pressupost municipal, marcat fins llavors per les dinàmiques de corrupció.
En aquest sistema no participen únicament els tècnics i les autoritats municipals. És la població, mitjançant un procés de debats i consultes, qui determina i decideix la quantitat d’ingressos i despeses, així com on i quan realitzar les inversions, quines són les prioritats i quins els plans i accions que ha de portar a terme el govern local.
Des dels seus inicis, la participació popular ha afavorit l’eficàcia en la despesa, amb inversions de més de 700 milions de dòlars, sobretot en infraestructura urbana i la millora de la qualitat de vida de la població.
El pressupost participatiu ha demostrat també que la intenció de comptar amb mecanismes eficaços de participació i el compromís del govern de fer allò que ha decidit la població, és essencial per separar les barreres entre societat i administració, i per a formar una ciutadania activa i mobilitzada. A partir de l’experiència, unes 70 ciutats a Brasil fan servir el mateix sistema de pressupostos participatius, vertebrats a partir de trobades, convencions o assemblees.